‘Volem tornar a somriure!’, amb aquest lema Sant Llorenç dona el tret de sortida a la dissetena edició de la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears
Aquest diumenge s’ha presentat a Sant Llorenç la dissetena edició de Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears (FIET) que es durà a terme entre el 17 i el 20 d’octubre a Vilafranca de Bonany. Sota el lema ‘Volem tronar somriure’ la primera jornada de la fira s’ha realitzat a Sant Llorenç gràcies a la solidaritat dels assistents a la FIET de l’any passat.
L’acte de presentació de la FIET ha comptat amb la presència de la delegada de la Presidència per a la Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; la directora Insular de Cultura del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Maria Pastor; el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs; la regidora de Cultura, Igualtat i Benestar Social de l’Ajuntament de Sant Llorenç, Dolors Sánchez; la regidora d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca, Marta Oliver; el tècnic de Cultura, Festes, Joventut i Participació de l’Ajuntament de Vilafranca, Jordi Rosselló; la sotsdirectora de l’oficina de ‘La Caixa’ de Sant Llorenç des Cardassar, Francisca Ferrer i el President de Sa Xerxa, Jaume Gomila, organitzadors de la fira.
Durant la jornada s’han dut a terme instal·lacions lúdiques de carrer amb la Ludoteca de Jardí i Lila Jocs Reciclats, la representació ‘Hamelí’ de la companyia Xip Xap Teatre a l’Espai 36 i a l’església de Sant Llorenç des Cardassar s’ha dut a terme l’espectacle musical ‘Joanet Recicles & Tomeu Granera’.
FIET 2019
I és que tot està preparat per a la dissetena edició de la FIET que enguany acollirà professionals, companyies i programadors de les arts escèniques de les Illes Balears i de l’Estat espanyol en una oferta única i diferenciada adreçada al públic familiar. En destaca la qualitat de les obres que s’hi representaran amb un total d’un centenar d’espectacles (103) de 41 companyies diferents.
D’aquesta manera, a la FIET 2019 hi formen part 41 companyies; 20 són de les Balears, 12 de Catalunya, 1 d’Andalusia, 1 del país Basc, 4 del País Valencià, 1 de La Rioja, i 2 de Madrid.
Entre els espectacles n’hi ha onze que són d’estrena absoluta a Vilafranca, que són: ‘On és quan no hi és’ de Tolo Ferrà; ‘Ella Balla’ de Las Moskitas Muertas; ‘Màquina Gramòptica Universal’ de Marino e Marini; ‘Rodamons’ de Viatge al Món de n’Aina; ‘Trencaclosques a la Mar’ de la companyia Trencaclosques; ‘Hamelí’ de Xip Xap Teatre; ‘Mody Dick’ del Centre de Titelles de Lleida; ‘Picks’ de la CQM; ‘Zoom’ de la companyia MOV-I-MENTS; ‘Pinochio’ de Gorakada Teatro i ‘Nautilus 20.000 llegües de viatge submarí’ de companyia La Negra.
A més, participaran companyies de reconegut prestigi i es representaran espectacles com ‘Calma’ de la Cia. Guillem Albà; ‘Italino Gran Hotel’ de la companyia La Tal; ‘Lú’ de Maduixa Creacions o ‘Hubo’ de El Patio.
L’espectacle inaugural serà a càrrec la companyia de Nacho Diago ‘El misteriós cas de Houidini i l’habitació tancada’ el dijous 17 d’octubre a les 21 hores al Poliesportiu de Vilafranca. Mentre que l’espectacle de cloenda el protagonitzarà la companyia La pera Llimonera amb ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’ (2019 Premi Millor Espectacle Mostra d’Igualada 2019 Premi Xarxa Alcover) el diumenge 20 d’octubre a les 10.30 h i a les 20 h al poliesportiu de Vilafranca.
Entre tant, centenars de funcions es succeiran entre els 16 espais habilitats de Vilafranca que convertiran el poble en un autèntic escenari teatral tant de carrer com en espais coberts.
Vessant social
Any rere any la FIET segueix impulsant el vessant social del teatre. El teatre té el poder d’ajuntar espectadors diversos, cadascú amb les seves diferents capacitats, per gaudir dels espectacles. Seguint amb les experiències d’aquests anys, des de la Fira de
Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears es vol compartir la fira amb entitats que treballen amb persones amb diferents situacions i amb diferents capacitats i també incidir en les funcions intergeneracionals (per a infants d’educació infantil i primària amb gent gran).
Des de la FIET es vol agrair la col·laboració de Fundació Aproscom, Fundació Minyones, Estel de Llevant, Som aquí Gabellins, Amadip i Mater Misericordiae. Centre de Dia Sa Residència i l’escola Es Cremat de Vilafranca de Bonany, escoles de Ses Comes i Mitjà de Mar de Porto Cristo i als Centres de dia de Porto Cristo i de Manacor. Així, com el suport de l’Obra Social ‘La Caixa’, continuam el projecte que vam batejar amb el nom de ‘Teatre per a tothom’ i hi afegim: ‘teatre transversal per a tots els públics’.
La Fira s’acosta a l’escola i l’escola s’acosta a la Fira
Des de fa anys l’associació Sa Xerxa amb la FIET tenen com a un dels objectius principals acostar el teatre de qualitat a les noves generacions. D’aquesta manera, programen un bon grapat de funcions de teatre per a escolars des de dimarts 15 d’octubre i fins divendres 18 d’octubre milers d’escolars passaran per la FIET, ja sigui des de les seves escoles o bé a Vilafranca.
També cal destacar la col·laboració amb la xarxa de bibliotecaris de Mallorca que ha permès desenvolupar un programa de 4 funcions programades en la Jornada de bibliotecaris.
Jornades Professionals
Un any més la FIET compta amb un programa de jornades professionals per tal de pensar i repensar la fira.
Com a primícia per aquest 2019, la FIET aposta per la CREACIÓ, amb un programa nou que té el suport del Teatre Principal de Palma, les Residències Artístiques de Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, amb dues modalitats:
– Residència de Dramatúrgia, concedit a Lola Fernández de Sevilla, Madrid.
– Residència per a una Companyia Balear, atorgada a la companyia Marino e Marini, Mallorca.
En ambdós casos, es vol oferir un espai físic de treball, assessorament professional, possibilitat de generar mercat, visibilitat i presència a la FIET 2019, amb l’objecte d’obrir els espais físics i els conceptuals als processos de creació. Sa Xerxa vol que la Fira acompanyi la Creació de principi a fi, anant més enllà d’un mostrador de “visibilització” i de mercat.
Així, amb el disseny d’aquestes Jornades Professionals 2019, s’ha volgut fer una doble mirada cap al programa de Residències Artístiques, ja que es proposa un espai de reflexió i de debat a partir dels Processos de Creació per a espectacles dedicats a la Infància i la Joventut.
El dijous 17 d’octubre de la mà de professionals com Enrique Lanz i Yanisbel Martínez de la Cia. Etcétera i de Yokin Oregui de la Cia. Marie de Jongh, es treballaran en dos pilars: la dramatúrgia i la direcció. I, en arribar al final del matí s’abordaran temes com la compra-venda/distribució- programació de la mà de les distribuïdores Ángeles Marchirant de A+ Soluciones i Ana Sala de Ikebanah Artes Escénicas, conjuntament amb els programadors estatals i internacionals.
El divendres 18 d’octubre es podrà conèixer més a fons el programa de Residències i els seus artistes.
PROGRAMA Jornades Professionals FIET 2019
Dijous 17 d’octubre
>> 10.00 h a 12.00 h
Pilars amb la lletra “D” – Dramatúrgia i Direcció Processos de creació des de la dramatúrgia i la direcció
• Jaume Gomila, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.
• Yokin Oregui, Director i Dramaturg Cia. Marie de Jong (Premio Nacional de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud 2018). • Enrique Lanz, Director i Dramaturg, Cia. ETC. (Premio Nacional de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud 2014).
• Yanisbel Martínez, Actriu i manipuladora, Cia. ETC. Soledad Gallardo, Coordinació
>> 12.30 h a 14.00 h
Nosaltres distribuïm. Tu compres? Processos de compra- venda entre distribuïdors i programadors
• Ángeles Marchirant, A+ Soluciones Culturales.
• Ana Sala, Ikebanah Artes Escénicas.
• Programadors internacionals
>> 21.30 h
Sopar professional
Divendres 18 d’octubre
>> 10.00 h a 11.30 h
Projecte Residències artístiques, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears
• Jaume Gomila, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.
• Lola Fernández de Sevilla, Madrid, Presentació de les residències Mod. A/Autoria.
• Cia. Marino i Marini, Mallorca, Presentació Residència Mod. B, Cia. Balear.
• Soledad Gallardo, Coordinació.
>> 12.00 h a 14.00 h
Taller pràctic de dramatúrgia i direcció impartit per Gitta Malling, Limfjordsteatret, Dinamarca
La sessió serà en anglès, sense traductor.
>> 12.00 h a 14.00 h
Reunió interna Xarxa familiar de les Illes Balears
>> 16.00 h a 16.30 h Work-in-Progress
Cia. MoviMents / Zoom Parc Pere Camps
16.30 h a 17.00 h
Debat sobre el treball en procés
Entrades
Enguany la FIET, per primera vegada, ha posat la venda les seves entrades en línia, es poden obtenir a través de la pàgina web: www.fiet.cat o informació al telèfon: 871 706 260. També hi ha la possibilitat de comprar els abonaments familiars (10 entrades tenen un cost de 60 €). Durant la setmana de la FIET s’obrirà la taquilla a la Rectoria Vella de Vilafranca -devora el teatre- (Entrada pel carrer Església) Fins 1 hora abans de cada funció.