Comença una nova FIET amb 35 espectacles i més de 100 professionals inscrits

Vilafranca de Bonany es convertirà, un any més, en la capital del teatre per a infants i joves de les Illes Balears i de tot l’Estat. Del 19 al 22 d’octubre se celebrarà la XXI edició de la FIET (Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears), que oferirà 35 espectacles de 34 companyies que faran fins a 85 funcions i que ompliran així tot el municipi de teatre, circ, dansa, teresetes, contacontes, espectacles de carrer, etc. destinats a públics per a totes les edats. 

La FIET 2023 comptarà amb un total de 15 espais escènics, entre els quals hi ha el teatre municipal de Vilafranca, el poliesportiu, Ca ses monges, el CEIP Es Cremat, diferents places i carrers i, fins i tot, l’església. Enguany, a més a més, hi haurà una gran quantitat d’espectacles de carrer i molta oferta per a públic adolescent.

Durant aquests cinc dies de teatre, Vilafranca de Bonany es convertirà en punt de trobada de companyies, de professionals i de famílies vingudes d’arreu de l’illa i també de fora que podran gaudir d’espectacles de petit, gran i mitjà format. En l’edició de l’any passat, va comptar amb més de 23.000 espectadors. Pel que fa a la procedència de les companyies, 15 d’elles són de les Illes Balears, 12 provenen de Catalunya, 2 del País Valencià, 2 d’Andalusia, 1 de Castella i Lleó, 1 del País Basc i una altra de Mèxic. 

Aquesta nova edició s’ha presentat aquest dilluns a la seu de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Can Oleo, amb la participació de Jaume Gomila, director de la FIET i president de Sa Xerxa, l’entitat organitzadora; Llorenç Perelló, director de l’IEB; Pedro Vidal, director general de Cultura del Govern; Guillem Ginard, director insular de Cultura, i Marta Oliver, regidora d’Educació, Festes i Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca de Bonany.

Jaume Gomila ha subratllat l’aposta de la Fira d’enguany per la sostenibilitat, la inclusió social i l’accessibilitat. Així mateix, ha destacat la importància de la cultura per als infants i joves i ha convidat les famílies de tota l’illa a participa de la Fira de manera “activa i vital” i tornar a crear un ambient excepcional a Vilafranca. Per la seva banda, Vidal ha parlat sobre la creació de “teixit cultural” que implica un esdeveniment com la FIET. Perelló, a més a més, ha destacat la importància de “descentralitzar la cultura” i acostar-la a pobles de mitjà i petit tamany com Vilafranca. Ginard ha subratllat la necessitat d’acostar la cultura a infants i adolescents, i Oliver ha recordat la gran implicació de la gent de Vilafranca en la FIET, d’ençà que va començar, fa més de vint anys.

Més de 100 professionals inscrits

La FIET també és un mercat d’espectacles i un laboratori d’idees i de projectes que dinamitza la indústria teatral illenca. En aquest sentit, per a les companyies que hi participen esdevé un escenari idoni per mostrar les seves creacions als professionals que hi acudeixen.

En l’edició d’enguany, la FIET compta amb 101 professionals inscrits (programadors, distribuïdors, productors, etc.) de les Illes, d’arreu de l’Estat i també de Dinamarca i de Gal·les. Tots ells participaran en les jornades per a professionals (19 i 20 d’octubre). Enguany, se centraran en la sostenibilitat i l’accessibilitat en les arts escèniques i acolliran tallers, presentacions de llibres i espectacles en procés de creació (work in progress), entre d’altres (veure programa).

Les companyies també participen en aquestes jornades, durant les quals poden conèixer els programadors i establir-hi relació. S’han organitzat trobades entre companyies, artistes, productors, directors, etc. i hi haurà una novetat: les Slow meetings, un punt de trobada en què s’afavorirà la creació de sinergies i la col·laboració entre programadors i creadors. 

El voluntariat: el múscul de la FIET

La FIET també  és un poble bolcat en la cultura. El múscul de la FIET són els voluntaris i voluntàries que hi col·laboren. Es tracta de persones que participen de manera altruista per fer realitat la fira. Enguany, 43 famílies (41 de Vilafranca i 2 de Manacor) allotjaran artistes i programadors a ca seva i, a més a més, més de 50 voluntaris faran feina a la FIET, ja sigui fent de caps de sala, col·laborant en la venda d’entrades o fins i tot cuinant.

1670 alumnes al teatre

La FIET 2023 també continuarà amb el projecte ‘L’escola va a la fira’, que ofereix als centres educatius la possibilitat de dur els seus alumnes a la fira. Enguany, amb aquest programa, més de 1670 alumnes de 16 escoles participaran en sessions matinals de dijous i divendres.

Una fira més sostenible, inclusiva i accessible que mai

La FIET 2023 fa una aposta decidida cap a la sostenibilitat ambiental i també du a terme diferents accions per garantir la inclusió social en el teatre i per fer de mitjà d’integració social i de promoció d’una millor qualitat de vida per a les persones amb problemes d’accessibilitat.

Pel que fa a la sostenibilitat, entre d’altres accions, es repartiran botelles reutilitzables per als professionals, que es podran omplir d’aigua dels dispensadors de 3 glops Salut Mental; Les acreditacions han estat elaborades amb material reciclat per Aproscom i el paper de la identificació conté llavors de flors;  l’escenari verd, patrocinat per Ecoembes, acollirà els jocs de ‘Lila i els jocs reciclats’ al parc Josep Maria Llompart, i també es farà un estudi per tal de mesurar el grau de sostenibilitat de la FIET.

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *